fredag 20 november 2015

En underbar jävla jul

Bildkälla
 
Förra helgen var jag och sambon på bio och såg En underbar jävla jul, den nya svenska julfilmen. Den handlar om Simon och Oscar som är ett par och nyligen tillsammans med sin vän Cissi köpt ett hus med stort behov av renovering. Cissi är gravid i nionde månaden och trion ska tillsammans bilda familj. Pappan till barnet kan vara Oscar eller Simon - det vet inte själva. De har nu bjudit in sina familjer på julafton för att berätta den glada nyheten. Julen är ju ändå en toleransens högtid - inte kan väl någon då protestera mot trions planer. Eller?

Bildkälla

Jag hade fått intrycket av att En underbar jävla jul var lite som Tomten är far till alla barnen som ju är en riktig klassiker bland nyare svenska komedier. Detta var inte helt fel. En underbar jävla jul driver med många liknande klyschor som Tomten är far till alla barnen gör. Och såklart drivs det en hel del med våra svenska jultraditioner men med en värme och ett igenkännande. Jag tycker att Helena Bergström lyckats riktigt bra med denna film. Den är rolig men samtidigt finns det en del tyngre ämnen. Det är en film att både skratta och gråta en liten skvätt till.

Jag kommer nog att se om En underbar jävla jul under någon kommande jul. För mig som vill känna julstämning tidigt i november var det perfekt att sitta i biosalongen med julfilm, julmusik och massa vackert pynt på näthinnan.

Har ni sett En underbar jävla jul? Vad tyckte ni i sådana fall?

Här har ni ett klipp från filmen:


 
 
 

4 kommentarer: