onsdag 7 januari 2009

Gåtfulla platser

Gåtfulla platser, av Daniel Cohen, visade sig vara mer än vad jag hoppats på. Vissa historieböcker har en tendens att kännas lite tråkiga trots det otroligt fascinerande ämnet (det märks när författaren har ett intresse för ämnet så att säga) men det här är inte en av dem.
Cohen skriver på ett intresseväckande, målande och bitvis även humoristisk sätt. Mitt stora intresse för historia (och fantasy för all del, som kanske ska nämnas i sammanhanget) har vissa speciella ämnen som det brinner lite extra för och bland dessa finns bla Arthur och riddarna kring runda bordet (riddare över huvudtaget faktiskt), Atlantis och Stonehenge. Dessa tre ämnen ingår i boken, liksom Lemurien, Påskön, Mohenjo-daro, Prästkonungen Johannes rike, Zimbabwe - stenarnas plats, Olmekerna och slutligen det mytomspunna El Dorado.

Cohen nöjer sig inte med att redovisa den syn vi har på platserna idag, utan går tillbaka till de tidiga synerna och åsikterna. Vad trodde man om Atlantis för 400år sedan? Hur förklarades statyerna på Påskön när man först stiftade bekantskap med ön? Det här är något som jag finner väldigt intressant och ger ett litet plus i kanten.
Hursomhelst, är man historienörd som jag så uppskattar man nog denna bok. Mitt intresse fångades redan i inledningen då Cohen funderar kring hur framtida arkeologer skulle se på Disneyland när det grävdes ut - "ett kultcentrum för dyrkan av en mus-gud och underordnade djurgudomligheter"?
Bilder: Foto på Stonehenge kommer från wikipedia och den under föreställer Merlin och Arthur, här spelade av Sam Neill och Paul Curran från filmen Merlin (1998).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar