I Barnbruden möter vi Charlotta som är påväg för att giftas bort med den svenske kungens bror Karl. Hon är sexton år och vet inte mycket om det svenska hovets etikett och många regler. På vägen till Sverige möter hon Sophie von Fersen och de två blir genast goda vänner. Väl i Sverige möter även Charlotta Pottungen som arbetar på slottet med att tömma herrskapets pottor. Charlotta tar henne till sig och börjar lära henne att skriva och läsa.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Barnbruden är en av böckerna jag läser i mitt Historietema med svenskt 1700-tal i fokus. Jag har läst den tidigare men skrev då ingen recension av den av någon anledning. Barnbruden är ett ypperligt sätt att inleda min läsning av det svenska 1700-talet. Vi kastas in i Gustav III's hov och det är mycket etikett och klass som diskuteras. Jag gillar hur vi kastas mellan de allra högsta klasserna och de allra lägsta.
Anna Laestadius Larsson skriver ur flera personers perspektiv och växlar mellan dessa på ett skickligt sätt men främst får vi läsa om Charlotta, Sophie och Pottungen/Johanna. Just Barnbruden är främst Charlottas bok, liksom titeln också antyder. Boken handlar mycket om Charlottas väg från barnbrud till en etablering inom det svenska hovet och hur hon måste stöpa om sig själv för att möta de förväntningar som finns på henne.
Redan här i den första boken i trilogin förs en diskussion kring skillnaderna mellan mäns och kvinnors villkor och denna utvecklas kanske lite mer i de senare böckerna men vi förstår ju redan här att detta är en viktig del i trilogin. Jag upplever dock att vi här kanske ännu mer ser skillnaderna mellan klasser. Dessa blir ju väldigt tydliga i hur Charlotta tar till sig Pottungen/Johanna och hur hennes liv tidigare sett ut. Relationen mellan dem säger en del om Charlottas syn på Johanna som någon hon kan forma om som ett underhållande experiment när hon har lust till det. Inte så att Charlotta är en ond och känslokall människa men hennes inställning till Johanna säger mycket om den miljö Charlotta växt upp i och hur man där ser på tjänare och lägre stående klasser.
Barnbruden är en riktigt bra historisk roman som både har en känsla för detaljer och helhet. Det finns många stråk som binder historien samman och samtidigt en detaljrikedom som verkligen uppskattas i just historiska romaner. En väldigt bra början på en väldigt bra trilogi!
Barnbruden.
Författare: Anna Laestadius Larsson.
Förlag: Piratförlaget (2013).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Andra som recenserat Barnbruden är Bokpool, Beasbokhylla, Pocketblogg och Den läsande kaninen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar