tisdag 29 mars 2016

Historietema: Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson

I Räfvhonan möter vi för sista gången de tre kvinnorna Charlotta, Sophie och Johanna. Efter en lång tid som hertiginna utnämns Charlotta till drottning av Sverige men det politiska läget i landet är komplicerat och hennes position allt annat än säker. Sophie lever ensam efter att maken Piper och älskaren Evert avlidit. Hon och favoritbrodern Axel försöker upprätthålla den tidigare livsstilen i hovet, vilket inte ses med blida ögon av alla. Johanna befinner sig mitt i folkets växande missnöje mot adeln och rojalisterna, något som påverkar henne och hennes familj på flera sätt än ett.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Räfvhonan är en av böckerna jag läser i mitt Historietema med svenskt 1700-tal i fokus. Det är tredje delen i trilogin av Anna Laestadius Larsson. Den första delen heter Barnbruden och den andra Pottungen. Räfvhonan utspelar sig dock i början av 1800-talet och gled därför in lite i smyg i historietemat, men boken ligger i gränslandet till 1700-talet och samhällsdiskussionerna som boken tar upp härstammar till stor del från 1700-talets slut.

Charlottas bok var Barnbruden och Johannas Pottungen. Då var det så dags för Sophie von Fersen, vars bok fick titeln Räfvhonan. Titeln säger en hel del om bokens innehåll. Räfvhonan var ett av de namn man nedsättande kallade Sophie von Fersen för och det andas av det förakt som börjar växa för adeln och de högre klasserna inom samhället. Just von Fersens fick ju verkligen möta detta förakt och det blir tydligt att det även sticker deras egna nära vänner i ögonen att de fortsätter leva som om välstånd fortfarande rådde och Gustav III's hov fortfarande fanns.

Barnbruden och Pottungen har tidigare byggt upp den stämning som fanns i samhället under den här tiden och hur man såg på adel och monarker. Mycket inspiration kommer såklart från den franska revolutionen och Anna Laestadius Larsson gör därför självfallet mycket kopplingar dit. Hon smyger också in lite kopplingar här och där till den avrättade franska kungafamiljen, främst Marie Antoinette, vilket gör Charlotta och Sophies utsatta positioner tydliga. Vi får klart för oss att det i det här skedet av historien på många sätt är folket som är den starkaste kraften.

Den tidigare tydliga diskussionen kring skillnader mellan kvinnor och mäns villkor i samhället överskuggas här aningen av diskussionen kring klasskillnader på ett fullt förståeligt sätt. Men kvinnans utsatta position kommer såklart också ständigt fram på flera sätt, exempelvis både i fysisk bemärkelse i den vidriga gruppvåldtäkt som sker på krogen Glada tackan men också på ett mer psykologiskt plan när Charlotta hånas för hennes tro att hon skulle kunna tillföra landets politik något som kvinna.


Jag upplever att Anna Laestadius Larsson i Räfvhonan knyter ihop säcken på ett bra sätt. Hon binder samman de tre kvinnornas levnadsöden och får till ett bra slut. Trots att detta i mångt och mycket är Sophies bok så blir alla de tre kvinnornas berättelser avslutade på ett bra sätt. Jag tycker även att diskussionerna kring klass- och könsskillnader fortsätter på ett snyggt sätt och lämnar många öppna frågor. Något jag i efterhand reflekterat över är titlarna på böckerna. Alla tre titlarna anspelar ju på vardera av de tre kvinnorna och alla tre orden är negativa eller nedlåtande. Jag gillar den här detaljen då Anna Laestadius Larsson redan här sätter fingret på kvinnornas utsatta position och begränsade möjligheter. Redan titlarna visar oss vad vi kommer att få möta.

Räfvhonan är kort sagt en bra avslutning på den här underbara trilogin som fångar både den enskilda människan och det stora samhället. Jag uppskattar personporträtten, diskussionerna kring klass- och könsskillnader och de många detaljrika beskrivningarna av denna historiska miljö. Jag skulle gärna läsa fler historiska romaner av Anna Laestadius Larsson i framtiden!


Räfvhonan. Författare: Anna Laestadius Larsson. Förlag: Piratförlaget (2015).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som recenserat Räfvhonan är Den läsande kaninen, Bibliophilia, Benitas bokblogg, Beasbokhylla, Sladdertackans bokblogg, Bokpool och Mias bokhörna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar