lördag 19 maj 2012

Konungens kärlek, av Norah Lofts

Anne Boleyn dog för 476 år sedan idag, den 19 maj. 


Varning för spoilers, om Anne Boleyns historia inte är bekant.

Konungens kärlek handlar om hur Anne Boleyn möter Henry VIII och hur deras förhållande inleds med passionerad kärlek och slutar med förbittrande hat.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nora Lofts har skrivit en mycket intressant skildring av Anne Boleyns förhållande till Henry VIII och målar också upp ett lite annorlunda porträtt av Anne. Jag tycker om att Lofts låter Anne ta varje chans som ges att ge igen på Henry och hans beteende. Hennes inställning till livet efter allt det hon tvingas genomlida, blir beundransvärd och mycket gripande.

Lofts har också valt att lägga fokus på Henry Percy vilket är en del av Anne Boleyns historia som jag själv finner mycket intressant. Enligt Lofts version är Henry Percy alltid Annes stora kärlek och han är den som för alltid äger hennes hjärta. Henry VIII betyder inte tillnärmelsevis så mycket för henne som Henry Percy. Då Lofts även skildrar andra karaktärers tankar och känslor får vi också veta att Henry Percy hyser samma känslor för Anne som hon för honom. De blir i en sidohistoria av boken de olyckliga älskande som aldrig får varandra.
Jag har tidigare funderat kring just detta par och nog vore det intressant att få veta hur världen hade sett ut om Anne Boleyn hade gift sig med Henry Percy - möjligtvis hade inte brytningen med påven och katolicismen skett under denna tid då, men Elizabeth hade inte heller fötts och detta torde ha inneburit ett annat England än vad som växte fram under hennes långa regeringstid.

Porträtt av Anne Boleyn, härifrån

Att Lofts skildrar många olika personers perspektiv är en fördel för boken, för att läsaren ska kunna få en så tydlig översiktsbild som möjligt över situationen. Detta är nödvändigt för att förstå varför Anne blir en riskfaktor för Henry VIII och hur det politiska läget i England förändras under hennes regeringstid. Det är således ett bra val av Lofts att skriva boken på detta sätt.

En annan stor fördel med de många perspektiven i boken är att vi får ta del av Annes närmaste hovdams tankar. Hennes kärlek till Anne skapar ett sådant starkt och respektfullt förhållande dem emellan som verkligen visar på en vacker vänskap. Det är således hjärtskärande att ta del av hennes tankar när Anne lämnar denna värld.

Boken har sammanfattningsvis många fördelar men den stora nackdelen är att det ibland tenderar att bli för långtråkigt. Det blir för mycket politik och karaktärerna försvinner ibland. Eftersom att boken är skriven som skönlitteratur är inte alltid all den politik som Lofts tar med, nödvändig för bokens syfte.

En bra bok som har sina toppar och dalar men främst vinner på det starka ställningstagandet som författaren har och de ingående presentationerna av karaktärerna.

4 kommentarer:

 1. Ann Boleyn är en favorit och har så varit sedan en engelskalärare på gymnasiet lärde mig ramsan: Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived. Boleyns liv och öde var otroligt. Under den senaste resan till London så var jag även på The Ann Boleyn som är fotbollslaget West Hams hemmapub utanför arenan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är ju en fruktansvärt intressant person! Hon tycks ha varit en väldigt stark kvinna som stod upp för sig själv, oerhört inspirerande.

   Vad roligt! Kul att hon levt vidare på så många olika sätt! :)

   Radera
 2. Henry VIII var en spännande person, bra historiska romaner är intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen, jag skulle verkligen ha velat kika in i hans tankegångar när han tog beslutet av avrätta och skilja sig från fyra av hans sex fruar - undrar hur han exempelvis rättfärdigade för sig själv att han avrättade Anne Boleyn och Katherine Howard.

   Radera