fredag 4 maj 2012

11 frågor x 3

Det cirkulerar ju en utmaning med 11 frågor som ska ges 11 svar och sedan ska efter vad jag förstått det 11 nya frågor formuleras, vilka ska utmana 11 nya bokbloggare. På detta sätt har jag förstått det och således gör jag så!

Jag har emellertid fått tre utmaningar och det känns som en väldans massa frågor att komma på 33st själv nu på studs så jag svarar på alla tre utmaningarna, men hittar bara på 11st nya frågor och utmanar 11 nya bokbloggare!

Jag börjar med de 11 frågor jag fick av BokLiz!

1. Vilken bok läser du just nu?
Just nu är det Konungens kärlek, av Norah Lofts!

2. Vilken genre är din favorit?
Oj, vad svårt! Jag har nog inte någon riktig favorit genre, men jag undviker ju helst deckare med några få undantag.

3. Vilken är den bästa boken du någonsin har läst?
Hrm, omöjligt att svara på! Men jag drar till med Madicken av Astrid Lindgren som är en av de absolut bästa böckerna jag vet!

4. Vilken är den sämsta boken du någonsin har läst?
Hrm, också väldigt svårt! Jag tyckte exempelvis inte om Glappet av Christina Herrström, jag kom verkligen inte in i den boken. Men det känns lite väl hårt att kalla det den sämsta bok jag någonsin läst. Minns också att jag hatade Vibeke Olssons Ulrike och kriget, men det hade nog mer att göra med att vi tvingades läsa den högt i skolan, än själva boken. Annars har jag ofta svårt för deckare som fokuserar allt för mycket på själva fallet och inte människorna omkring. Men sämsta någonsin... njaa, jag får nog allt lämna den frågan obesvarad.

5. När startade du din bokblogg?
I december år 2008.

6. Vad arbetar du med?
För tillfället ingenting, då jag studerar historia och pluggar till socionom.

7. Hur många böcker snittar du i månaden?
Eftersom att det blir en del barn- och ungdomsböcker brukar jag nog komma upp i ca 10st böcker per månad.

8. Vilken plats läser du helst på?
I solen med vatten i närheten eller i soffan uppkrupen under filten.

9. Vilken är din favoritförfattare?
Svårt igen! Några av dem är Astrid Lindgren, Suzanne Collins, Mari Jungstedt och Jonas Gardell!

10. Föredrar du inbundna böcker eller pocket?
Det beror helt på vart jag läser, om jag ligger och solar eller läser på bussen läser jag helst pocket, men annars tycker jag att det är bättre och finare med inbundna böcker.

11. Hur håller du koll på böckerna som du har läst?
Genom bloggen!

Härnäst kommer 11st frågor från Beasbokhylla!

1. Vilken författares nästa utgivning längtar du mest efter?J. K. Rowlings nästa bok ska ju bli himla intressant att läsa, men även uppföljaren Eld och Mari Jungstedts nya bok om Knutas ska bli riktigt kul att läsa. Men inget slår ju att Gardell ska släppa nytt för det är ju helt galet spännande!


2. Vilket är ditt bästa bokfynd i år?
Hittills är det Juryn av John Grisham som jag köpte för 15kr på Myrorna och visade sig vara en riktigt, riktigt bra bok som jag verkligen tyckte om!

3. Du ska ha en middagsbjudning. Vilka tre författare vill du bjuda in?
Astrid Lindgren är ju given. Vad härligt det vore att få prata med den imponerande kvinnan. Nummer två blir Suzanne Collins eftersom att jag skulle älska att diskutera igenom all den samhällskritik som Hungerspelstrilogin är full av! Nummer tre blir Katarina Wennstam som verkar ha så mycket kunskap och verkligen för intressanta diskussioner i sina böcker.

4. Vad bjuder du på för mat?
För tillfället är jag galet sugen på hallonmarinerade kycklingfiléer med ris och en ordentlig sallad till, så det bjuder jag på.

5. Vilken bokkaraktär skulle vara den ideala partnern för dig?
Herrejösses vilken svår fråga! När jag var liten var jag övertygad om att Harry Potter var den rätta och jag väntade ivrigt på att också få komma till Hogwarts. Mitt hjärta klappade också lite hårdare när jag läste om Alexander i serien om Eva&Adam. När jag var ännu mindre var jag däremot säker på att Peter Pan skulle komma och flyga mig till Ingenstans där vi skulle leva lyckliga. I tonåren var jag nog mer inne på Hal Roystan i Hatets barn av Catherine Cookson, för hans förhållande med Mary Ellen var definitionen av kärlek tyckte jag. Tonåren bjöd också på karaktärer som Legolas och Shakespeares Demetrius från En midsommarnattsdröm. Numera har jag nog svårt att tänka så, då jag har plockat ner huvudet från molnen (en aning i alla fall).

6. Vilken var den senaste boken du läste som gjorde dig besviken?
Serien om Drakskeppet av Maj Bylock, som jag läste om och hade väntat mig lite mer av.

7. Vilka bokserier följer du?
Det blir lite olika, vissa som redan är utkomna men som jag missat eller vill läsa om, men också sådana som Jungstedts serie om Knutas och den spännande serien med början i Cirkeln.

8. Vilka är dina favorit-kommissarier i deckarnas värld?
Deckare är ju inte min grej men engelska kommissarie Barnaby har jag alltid tyckt om och Mari Jungstedts Anders Knutas på Gotland är också en favorit.

9. Vilken utav de övernaturliga krafter som diverse vampyrer besitter i Twilight skulle du helst vilja ha?
Jag skulle definitivt vilja ha Edwards förmåga att läsa tankar, det skulle vara perfekt för mig som är så nyfiken!

10. Vilken genre återkommer du oftast till?
Fantasy är ju en ständigt inslag, men jag brukar ofta lätta upp humöret med en chick-litt då och då. Men annars är det nog väldigt blandat. Mycket historiskt är väl kanske ett kännetecken.

11. Om du skulle ge oss (Sara & Bea) varsitt boktips, vilka böcker skulle du då rekommendera?
Ja, Agatha Christie är väl populär om jag inte misminner mig så Agatha Christies secret notebooks av John Curran kanske kan vara något? Eller kanske Livets gåtor: Jane Austen av Vivi Edström? Jag har inte själv läst någon av dem men Edström vet jag är en skicklig analytiker vad gäller litteratur så den tror jag kan vara riktigt läsvärd!

Och till sist blev jag även utmanad av Sofia på Bokmilaskogen!


1. Finns det någon bokkaraktär som du skulle vilja vara?
Det finns nog många. Tänk att få vara Peter Pan och ständigt vara ung, eller få vara starka Katniss Everdeen som verkligen kan klara sig själv, eller coola Saga från Tusen gånger starkare.

2. Vilken är den bästa klassikern?
Brott och straff tycker jag om och jag älskar Dickens En julsaga, men så finns ju även den otroligt vackra Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo. Det finns enormt många bra klassiker!

3. Vilken av de författare som har fått Nobelpriset genom tiderna är din favorit?
Jag är verkligen inte bevandrad inom detta område så får dra till med en av de få som jag läst: William Golding!

4. Har du någon fobi?
Fobi är ju ett starkt uttryck men en ormfobi har jag definitivt, har mycket svårt för att läsa eller se dem och möter jag en finns det inget annat än panik och tårar.

5. Vilken filmatisering av en bok är den bästa enligt dig?
Läste nyligen ut Juryn av John Grisham och måste säga att den filmatiseringen verkligen lyckats! Jag var också imponerad av hur väl man fångat boken i Hungerspelen men annars är nog Harry Potter-filmerna och Sagan om Ringen-trilogin de stora favoriterna.

6. Har du något nostalgiskt bokminne?
Massvis! Det mesta kopplar man ju ihop med något. Jag har exempelvis massa minnen till böckerna om tvillingarna Wakefield, Astrid Lindgrens böcker, En julsaga av Dickens, alla hästböcker som jag plöjde igenom som mindre, serien om Eva&Adam och samtliga böcker som min fantastiska svenskalärare i gymnasiet lät mig läsa!

7. Vilken tv-kanal tittar du mest på?
SVT1, tv3 och tv4 är det nog.

8. Vilken är din favoritplats i en bok?
Den engelska landsbygden är ju härlig och man minns ju den underbara känslan av att besöka Hogwarts eller Tolkiens Fylke. Narnia är ju inte helt fel det heller. Panem i Hungerspelen är ju också fasligt spännande. Dit jag oftast längtat är nog emellertid Landet Ingenstans där ingen är vuxen och alla är ute på roliga och spännande äventyr hela tiden!


9. Sämsta boken du läst hittills i år är..?
Ondvinter av Anders Björkelid var väl inte direkt min kopp te, men att kalla den sämst känns ju lite väl. Den blir nog mest sämst på grund utav att jag läst himlars bra böcker i övrigt i år.

10. Bästa boken du läst hittills i år är..?
Skamfläck av Caroline Engvall - en enormt viktig och bra bok!

11. Brukar du lyssna på musik när du läser? I så fall, vilken sorts musik?
Nej, musik stör mig enormt om jag läser. I sådana fall ska det vara klassisk musik men då krävs att det är rätt typ av bok.Mina 11 frågor är:
1. Vilken bok blev din första stora läsupplevelse?
2. Du får bara läsa böcker av en enda författare för resten av ditt liv - vem väljer du?
3. Du får ändra slutet på en bok - vilken bok ändrar du och hur?
4. Om du skulle få ha en lärare från Hogwarts som lärare, vem skulle du välja?
5. Om du fick träffa en litterär karaktär i verkligheten, vem skulle det vara?
6. Nämn en bok som du uppfattar som underskattad!
7. Om du skulle ge mig ett boktips inför sommaren, vad skulle det vara?
8. Läser du om böcker flera gånger eller läser du dem endast en gång?
9. Om du skulle bli placerad i en skräckbok, vilken bok tror du att du har störst chans att klara dig i?
10. Om du skulle skriva en bok, inom vilken genre skulle den vara?
11. Vilken saga tycker du bäst om?

 

Jag vet inte om man får utmana de som utmanat en själv, men jag gör det i alla fall, så de jag utmanar är: BokLiz, Beasbokhylla, Bokmilaskogen, Beroende av böcker, Eli läser och skriver, La Bibliothèque, Lite av varje men kanske mest böcker, Nilmas bokhylla, Påhittade nöjen, Saras perspektiv och Tonårsboken!
14 kommentarer:

 1. Hej och tack.. har blivit utmanad fyra gånger redan och publicerat allt på min blogg så svarar bara på frågorna i en kommentar :)

  1. Vilken bok blev din första stora läsupplevelse?
  - Det kommer jag faktiskt inte ihåg.

  2. Du får bara läsa böcker av en enda författare för resten av ditt liv - vem väljer du?
  - J.K Rowling

  3. Du får ändra slutet på en bok - vilken bok ändrar du och hur?
  - Jag har inte stört mig på något slut tidigare så ingen blir nog mitt svar.

  4. Om du skulle få ha en lärare från Hogwarts som lärare, vem skulle du välja?
  - Hm, klurigt men har alltid gillat McGonagall.

  5. Om du fick träffa en litterär karaktär i verkligheten, vem skulle det vara?
  - Harry Potter.

  6. Nämn en bok som du uppfattar som underskattad!
  - Hm, vet ej.

  7. Om du skulle ge mig ett boktips inför sommaren, vad skulle det vara?
  - Böcker av Sophie Kinsella, Meg Cabot och Marian Keyes. Förknippar sommaren med chick-lit av någon anledning.

  8. Läser du om böcker flera gånger eller läser du dem endast en gång?
  - Det finns bara en enda bok jag har läst mer än en gång så nej, jag läser de en gång ;P

  9. Om du skulle bli placerad i en skräckbok, vilken bok tror du att du har störst chans att klara dig i?
  - Vet ej, läser inte skräck.

  10. Om du skulle skriva en bok, inom vilken genre skulle den vara?
  - Det skulle blivit en kriminalroman.

  11. Vilken saga tycker du bäst om?
  - Svår fråga, vet ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går så bra så :)

   McGonagall har alltid varit en favorit hos mig också, men det måste vara lite läskigt att ha lektioner med henne, där finns det nog inget utrymme för annat än full koncentration ;)

   Radera
 2. Mina svar: http://emmapafo.blogspot.de/2012/05/11-fragor.html

  SvaraRadera
 3. Jag gillade den verkligen och funderar på att försöka få tag i böckerna:)filmen var verkligen en film som man ska se på bio:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte läst böckerna än så rekomenderar jag dig verkligen att göra det! :)

   Radera
 4. Jag ska svara på detta så snart jag hinner :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli roligt att läsa dina svar! :)

   Radera
 5. Nu har jag svarat (lite sent omsider ;) )

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/05/13/mer-enkatskoj/

  SvaraRadera
 6. Tack för utmaningen! :D Här är mina något försenade svar: http://bokmilaskogen.wordpress.com/2012/05/13/sondagsenkat/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, ska kolla upp det på momangen ;)

   Radera
 7. Hej! Det verkar kul det här med 11 frågor :)

  Ville bara kika in med ett boktips till dig; "Sarahs Nyckel" av Tatiana de Rosnay är jättebra! Om du inte har läst den redan förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Ja du får gärna svara på mina elva frågor om du vill! :)

   Den har jag inte läst, ska lägga den på minnet!

   Radera