fredag 8 juni 2012

Den otroliga historien om det jättestora päronet av Jakob Martin Strid

Livet går sin gilla gång i Solköping tills Sebastian och Mitcho en dag hittar en flaskpost där Solköpings försvunna borgmästare ber dem plantera ett frö som ligger i flaskan. Sebastian och Mitcho gör som borgmästaren vill samma dag, men under natten händer konstiga saker - det lilla frö de fick har vuxit till ett jättestort päron!

-------------------------------------------------------

Den otroliga historien om det jättestora päronet är en gullig historia som visar att allting är möjligt. Alla klassiska ingredienser som gör en barnbok bra är med - pirater, ett läskigt monster, äventyr och hemliga öar! Allt detta blandas på ett intressant sätt medan vi följer Mitcho och Sebastians resa för att hitta borgmästaren.

Det är också lite kul att författaren valt namn såsom Professor Glykos och kaptenen Odysseus Karlsen. Det sätter lite guldkant på historien, där även den vuxna läsaren kan småle ett flertal gånger.

Jag reagerar dock lite på ord som extraordinär och paradox, vilket kanske inte riktigt känns vinklat åt målgruppen. Huvudpersonerna använder även ordet "fasiken" ett par gånger vilket jag också reagerade på. Det kanske är jag som är petig, men det kändes inte riktigt som att sådana uttryck passar in.

Jag gillar emellertid hur boken ser ut, där alla versaler är fetstilta och tydligt markerade, vilket gör att de verkligen uppmärksammas. Texten är vidare upplagd på ett spännande sätt där man blandar text och illustrationer på ett kreativt sätt.

Den otroliga historien om det jättestora päronet är en mysig bok med många illustrationer som verkligen lyfter upp boken! Sammanfattningsvis är det en fin bok som på ett fantasifullt sätt berättar sin historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar