tisdag 27 september 2011

De kallade mig Ise, av Madeleine Krell


Ise är den sextonåriga fotbollsstjärnan som alla tror kommer att gå riktigt långt och själv kämpar hon hårt för att bli bäst.
När Ise börjar i Nike IF börjar hon emellertid finna allt mer fel hos sig själv, hon känner sig inte längre bra och långt ifrån bäst. Hon bestämmer sig för att träna hårdare och äta hälsosammare för att bli en bättre fotbollsspelare.
Hon ser i spegeln hur hon blir smalare och smalare men påpekar för sig själv att hon ju lever hälsosamt och inte hälsofarligt!
Snart börjar också andra se förändringen hos Ise och när hon svimmar av utmattningen inser tjejerna i laget att något är väldigt fel. Ise ser dock inget problem och hon förstår inte varför hon nu inte får fortsätta spela fotboll – hon är ju bara hälsosam?

De kallade mig Ise behandlar ämnet ätstörningar men på ett annat sätt än vad man vanligast ser i böcker. Oftast handlar det ju om utseendehets, att bli smal och snygg, men här handlar det istället om att prestera bättre på fotbollsplanen vilket ju egentligen gör maten än mer viktig.

Ise själv är en stark person som man verkligen hejar på boken igenom då hon slåss mot ätstörningarna som håller henne i sitt grepp. En bra sida av boken är att den främst fokuserar på processen att bli frisk istället för själva sjukdomsperioden. Jag kan tycka att vissa böcker med detta tema ger ett budskap om att man blir frisk så fort någon märker att man är sjuk och då erbjuder hjälp från sjukvården. Detta är givetvis inte fallet och det stora hindret kan många gånger vara att klara sig efter att vården avslutats, eller att ens acceptera att vården inleds.

En mycket bra bok som behandlar ätstörningar på ett annorlunda och uppfriskande sätt som tar upp många hinder som är kopplade till denna sjukdom. Mycket läsvärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar