måndag 19 september 2011

Offrad för hederns skull, av Sengül Güvercile

Offrad för hederns skull är en sann historia om Sengül Güverciles liv och upplevelser. Hon kommer från Turkiet men flyttade till Danmark som liten flicka. Hennes familj lever under förtrycket från hennes våldsamma far som styr familjen med en järnhand.
Kärlek är i denna familj inte avgörande för äktenskapet, en framtida make eller maka väljs istället av föräldrarna. Sengül har emellertid redan funnit sitt livs kärlek i grannpojken Hasan. Men trots att Hasan också är turk, så är han inte vald av familjen och kan därför inte accepteras och således bestämmer sig Sengüls familj för att mörda honom.

Detta är en väldigt gripande historia om livslång kärlek mellan två människor som vet att deras förhållande är omöjlig redan från början. I all sorg och hemskhet är boken också väldigt vacker just på grund av denna kärlek och de starka känslor som genomsyrar hela boken.

Det är också en ögonöppnare för hedersmord, som många kanske tror att de förstår men som är långt mer komplicerat än vad vi lätt får för oss. Hedersmord är ett komplicerat brott med alla de känslor och svek som är inblandade. Det är således viktigt med en ökad förståelse för det.

En väldigt läsvärd bok där Sengül berättar sitt livs historia. Vi får möta mord, svek och hat men framförallt så handlar denna bok om kärlek, kärlek som räcker livet ut och som aldrig kommer att dö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar