fredag 8 mars 2013

Internationella kvinnodagen: Starka tjejer i litteraturen!

Eftersom att det är internationella kvinnodagen idag så tänkte jag uppmärksamma lite härliga tjejer i litteraturen som verkligen visar att tjejer är starka och att tjejer kan!


Madicken
1. Madicken
Jag har alltid gillat Madicken och beundrat henne för hennes raka sätt och att hon vågar stå upp för det som är rätt. Allra starkast är scenen i skolan när Mia blir slagen av överläraren för att hon stulit hans plånbok och Madicken reser sig upp och skriker nej och stoppar på så sätt misshandeln. Madicken är också fantastisk i sin osjälviska inställning till andra människor som kommer fram på flera sätt i böckerna. En förebild helt klart!

Katniss Everdeen
2. Katniss Everdeen
Det hade nog varit svårt att skriva denna lista utan att ta med Katniss för hon är ju självskriven. Här är det verkligen tal om att tjejer kan! Katniss är både stark, modig och smart, vilket gör henne till en väldigt spännande karaktär då det är sällan som tjejer får denna typ av roll i böcker eller film. Att hon dessutom är ganska ointresserad av kärlek gör henne än mer unik. Det finaste med Katniss är emellertid såklart hur hon offrar sig för de människor hon älskar och hur hon skulle göra allt för dem.

Pippi
3. Pippi
Pippi är såklart också självskriven på en sådan här lista. Pippi gör precis som hon vill och handlar helt efter eget tycke och har såklart inspirerat barn ända sedan hon först kom till i Astrid Lindgrens sinne. Jag gillar också hur Pippi står upp för sig själv och vägrar låta andra människor nedvärdera henne, som den gången hon bestämt hävdar att hon minsann inte lider av sina fräknar och vägrar låta andra få henne att göra det.
Mary Ellen Lee
4. Mary Ellen Lee
Ja jag vet. Nu kommer den där inte alls speciellt kända boken Hatets barn på tapeten igen, men jag kunde inte låta bli nu när jag såg serien nyligen. Mary Ellen hamnar på listan för hennes styrka och ihärdighet. Hon ger aldrig upp och det tycker jag är ett fint karaktärsdrag. Hon kämpar för det hon tror på och för rätten att leva sitt liv så som hon vill leva det. Mary Ellen är lik Pippi på den punkten då hon i sitt agerande visar att man skapar sin egen lycka och ingen kan få dig att känna dig underlägsen om du inte tillåter det.
Saga
5. Saga
Saga från Tusen gånger starkare är en fantastisk karaktär som verkligen visar att tjejer och killar borde vara jämlika och som inte tillåter orättvisor. Jag älskade Tusen gånger starkare och gillade verkligen Saga även om hon ibland kanske är orealistiskt stark. Jag älskar också att Saga så tydligt är inspirerad av Pippi med sin kringresande pappa och sitt sätt att stå upp för sig själv.
Eva
6. Eva
Eva från böckerna om Eva och Adam kanske inte känns lika självklar på den här listan men när jag kom att tänka på henne så insåg jag att jag verkligen tycker att hon passar här. Hon är en inspirerande karaktär på så sätt att hon alltid säger vad hon tycker, vägrar låta andra bli nedtryckta och säger till om hon tycker att något är fel. På flera sätt är hon väldigt modig och det är kul att se en tjej som sällan är osäker och alltid står upp för sig själv.
Anne Shirley
7. Anne Shirley
Anne är verkligen en karaktär som vet hur hon vill ha det och ser till att det blir så! Hon är så härligt driven och kämpar verkligen för att uppnå sina mål. Hon tar mycket plats vilket kvinnliga karaktärer inte så där jätteofta gör. Inte så att hon bara tar plats genom att hon är huvudpersonen i boken, utan hon tar mycket plats i sitt sammanhang. Hon hörs och syns och påkallar mycket uppmärksamhet, vilket är härligt att se. Det är även kul att se hur många av Astrid Lindgrens starka karaktärer som har lite ursprung ifrån just Anne.

Eowyn
8. Eowyn
Sagan om Ringen är ju knappast en trilogi som överflödas av kvinnor och allra minst starka kvinnor. De existerar främst i bakgrunden. Men så får vi träffa superstarka Eowyn som verkligen bevisar att hon är minst lika bra som någon man. Hennes karaktär är verkligen framträdande just på grund av hennes styrka men hon framstår också som godhjärtad och omhändertagande. En stor favorit hos mig!
Ronja Rövardotter
9. Ronja
Ronja har många likheter med många av Astrids andra karaktärer. Hon är modig och står upp för sig själv och andra. Hennes hoppande bland vildvittror, grådvärgar och helvetesgap visar verkligen på henne orädda inställning till livet vilket är uppfriskande att läsa om! Ronja vågar allt och satsar hela sitt liv på det som hon tycker är rätt, även om det innebär att gå emot dem hon älskar. Hon är verkligen värd att inspireras av.
Kulla-Gulla
10. Kulla-Gulla
Jag håller just nu på att läsa igenom böckerna om Kulla-Gulla igen och jag måste säga att hon inte alls är sådär präktig som jag mindes henne och som folk ofta vill påskina. Visst gör hon oftast rätt och är alltid stark men å andra sidan kan hon knappast strunta i att knoga på med tanke på vilken situation hon befinner sig i. Främst gillar jag emellertid Gullas kärlek till barnen på Kullatorpet och hur hon ständigt står upp för de sina, som när hon jagar Kalle Baddare för att han varit elak mot Johannis.


8 kommentarer:

 1. Det här var riktigt intressant, det finns i alla fall några tjejer man kan rekommendera.
  Hatets barn är en nyhet för mig, finns serien på någon play tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! :) Ja man kommer på allt fler ju mer man tänker. Intressant är ju dock att tre av de jag kom på är sprungna ur samma författare :)

   Hatets barn (A dinner of herbs på engelska) är skriven av Catherine Cookson, den tycks vara slutsåld på adlibris och bokus men kan i alla fall bevakas på bokus här http://www.bokus.com/bok/9780434142576/a-dinner-of-herbs/
   Serien gick på TV för ett par år sedan, nu finns den att köpa på dvd. Här finns första delen av två på cdon: http://cdon.se/film/romance_collection_-_a_dinner_of_herbs_(del_1)-4073699

   Radera
 2. Ah, tack för upplysningen. Det var ju ett överkomligt pris dessutom........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är absolut ett bra pris. Om jag minns rätt nu så är det totalt sex avsnitt och tre avsnitt på varje dvd, så den första delen som jag länkade till är bara de första tre avsnitten :)

   Radera
 3. Astrid Lindgrens tjejer är verkligen förebilder. Och älskade av generationer. Tål att fundera på hur mycket Astrid egentligen betytt ur den aspekten. Hur många frön som har såtts tidigt genom åren.

  Hatets barn måste kollas upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Det är fantastiskt hur mycket livsglädje och styrka Astrid har fått in i sina karaktärer. Och som du säger så är det verkligen intressant att tänka hur mycket det kan ha betytt.

   Och jag kan verkligen rekommendera Hatets barn :)

   Radera
 4. Gud vilken härlig lista! Håller med dig om många. Eva är precis som du säger inte lika självklar, men när jag tänker efter så tycker jag precis som du att hon är en väldigt stark tjej. Hon tar många initiativ i hennes och Adams förhållande, hon ryter ifrån när Jonte är en idiot (som han ofta är), hon säger alltid vad hon tycker. Jättebra förebild. Tjejerna från Astrid Lindgren är ju också helt underbara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tyckte det! :) Ja visst är Eva en liten oväntad person men ju mer jag tänkte på det desto säkrare blev jag. Eva är verkligen stark och står upp för sig själv. Och som du säger så tar hon många initiativ i hennes och Adams relation, jag gillar att det faktiskt är hon som är styrande och "gåpåig" medan Adam är mer blyg - härligt att författarna undviker de vanliga stereotyperna!

   Radera