lördag 2 februari 2013

Bröderna Grimm x3

Det järnbeslagna hjärtat
Det järnbeslagna hjärtat handlar om en prinsessa som tappar sin mest älskade leksak i en brunn. Då en groda erbjuder sig att hämta leksaken i utbyte mot att få leva med prinsessan ingår hon ett avtal med grodan. Men när grodan sedan bankar på slottsdörren och vill bli insläppt vill inte prinsessan släppa in henne.
Jag tyckte mycket om den här sagan som liten och gillade hur prinsessans far var hård mot sin dotter och tvingade henne att ta emot grodan, eftersom att det var det rätta att göra. Givetvis visar det sig att allting inte är som det ser ut på ytan och att grodan gömmer på andra hemligheter, vilket också är typiskt sagolikt. Jag har dock lite svårt för slutet där det helt plötsligt blir fokus på prinsens betjänt, vilket jag tycker känns lite inklämt. Det hade varit bättre om vi fått höra om honom i början i sådana fall.
Men i övrigt är detta en väldigt fin saga som inleder min bok med bröderna Grimms samlade sagor på ett mycket bra sätt.

Tummeliten
Tummeliten handlar om en mycket liten pojke som inte är större än en tumme. Han ger sig ut på äventyr för att hjälpa sina föräldrar och upptäcka världen.
Tummeliten är en saga som utgår från upptäckandet och den lyckas hålla ett lagom tempo blandat med lagom många förvecklingar i historien.
En mysig saga som är lite rolig redan från utgångspunkten att den handlar om en pojke som är lika liten som en tumme.

Hittefågel
Hittefågel är namnet på en flicka som hittas i skogen en dag av en man som tar med henne hem och låter henne växa upp tillsammans med sin egen dotter. De två flickorna blir genast nära vänner men i skuggorna lurar en elak tjänstekvinna som vill göra sig av med Hittefågel.
Hittefågel är inte en av mina favoriter men den byggs onekligen upp kring händelser som är typiskt sagolika där flickorna får trotsa farorna tre gånger i form av olika förtrollningar. På bilden här bredvid ser vi flickorna som en damm och en anka, vilket är den sista förtrollningen.
En sådan där mellan-saga som inte sticker ut så mycket men som inte heller är dålig.

2 kommentarer:

  1. har inte H C Andersen skrivit Tummeliten

    SvaraRadera
    Svar
    1. H.C. Andersen har också skrivit en saga som heter Tummeliten men även bröderna Grimm kallar en av sina sagor för Tummeliten. Jag har emellertid även stött på titeln Tummetott på Grimms saga men i min utgåva av deras samlade sagor heter sagan Tummeliten.

      Radera