fredag 8 juli 2011

Kerstin och jag, av Astrid Lindgren


Kerstin och Barbro är två tonåriga tvillingar som avbryter skolan och blir bondtöser då deras pappa tar över en herrgård och lantbruk ute på landet. Det blir en stor omställning i flickornas liv som de snabbt accepterar och gläds åt. Vi får följa det dagliga lantlivet och deras många bestyr med att jobba på gården och umgås med vänner.

Jag älskar den här boken! Astrid Lindgrens kärlek till lantlivet och naturen lyser verkligen igenom i vartenda ord och mening, vilket gör att boken glöder av Astrids vanliga kärleksfulla berättande. Man vill packa sina väskor och flytta till landet genast, helst igår, när man läser om Barbro och Kerstins vardag.

Att Astrid är författaren märks även i karaktärerna, då flickorna är starka och självständiga individer med skinn på näsan. Detta ses i tvillingarnas mamma som är den som bestämmer i familjen och på gården, men även såklart i tvillingarna själva som är helt på det klara med vad de vill och inte vill.

Det är Barbro som har huvudrollen men vi får i princip följa båda flickorna lika mycket. Det finns inte heller någon distinkt skillnad mellan dem, så begreppet tvillingar i detta fall, är närapå två individer dubbelt upp.

Som sagt så lyser Astrids vanliga värme igenom i berättandet och bara det gör den värd att läsa! En väldigt mysig bok som jag är glad att ha i min bokhylla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar