tisdag 10 april 2012

Skamfläck, av Caroline Engvall


Skamfläck
handlar om de tre ungdomarna Sandra, Jocke och Nadja. De är väldigt olika men har alla en sak gemensamt - de säljer sex.
De säljer sex för att försöka dämpa ångesten inombords och trots att de ibland hatar vad de utsätter sig själva för och hamnar i händerna på farliga och brutala sexköpare, fortsätter de göra vad de gör.
Sandra, Jocke och Nadja finns på riktigt och deras hemska upplevelser utgör grunden för denna uppföljare till 14 år till salu.

----------------------------------------------------------------

Jag läste 14 år till salu för något år sedan och tyckte mycket om den. Den tog upp ett viktigt ämne som för många känns alldeles för jobbigt att se och därför väjer att inte låtsas om. Eller än värre, ser, men avfärdar som frivillighet. Sektionschefen/spaningsledaren Jonas Trolle, vid Citypolisens spaningsrotel uttalar sig i slutet av boken, tillsammans med andra experter inom området, om de fördomar som finns om prostitution och säger såhär:
"Jag tycker att det är viktigt att vi tittar på människohandel från perspektivet att ingen ger sig in i det frivilligt. Att sälja sig själv är den främsta formen av självskadebeteende, det blir ett tvång som man gör i tron att man inte är värd något annat. Allmänheten har ibland åsikten att det är bra att sälja sex och att tjejerna gör det av fri vilja, men det är en myt som man odlar för att man ska stå ut." (Skamfläck, s. 199)
 Jag tyckte att detta var ett tydligt och bra uttalande som fler i samhället borde ta till sig och då speciellt personer som på olika sätt kommer i kontakt med dessa ungdomar, exempelvis i egenskap av kurator, lärare eller socialsekreterare. Det är viktigt att lära sig mer och förstå olika problem som finns i samhället och detta är ett väldigt allvarligt problem som i Sverige fått liten uppmärksamhet.

14 år till salu var väldigt plågsam och jobbig att läsa och så är även Skamfläck. Jag kan tycka att Skamfläck tjänar på att ha tre huvudpersoner, eftersom att det därmed blir tydligt att man kan ha olika orsaker till att börja sälja sex och att det kan finnas vitt skild problematik bakom det. I och med att dessa tre ungdomar också har vitt skilda bakgrunder och bor i olika städer, så visar det även på att detta är ett problem som finns överallt och i alla olika "klasser".

Engvall har vidare ett snyggt upplägg i boken där hon varvar Sandras, Jockes och Nadjas historier som också innehåller direkta ord från dem själva från mail som de skickat till henne. Det ökar känslan av verklighet och utgör bra inlägg i den andra texten.
Vidare följer boken resan från vad som utlöste beteendet till dagens situation, vilket jag tycker om, det är ett bra sätt att lägga upp historien på. Särskilt intressant är också Sandras, Jockes och Nadjas egna ord i slutet, där de kort kommenterar vad de gått igenom/går igenom och vart de står idag.

Ett extra plus får boken också av den faktadel som Engvall infogat i slutet där bland annat olika experter uttalar sig, vi får se utdrag från utredningar kring sexhandel och vi får tips om olika länkar och organisationer dit man kan vända sig med frågor av olika slag.
En bra aspekt är att man i denna faktadel verkligen understryker hur många pojkar det är som är drabbade och samtidigt påpekar att man trots allt inte har fokus på deras situation i sammanhanget. Det påpekas även hur liten kunskapen om problemet rent generellt är, vilket givetvis kan orsaka stora skador och ge förödande konsekvenser. Om dessa ungdomar och barn berättar sin innersta mest hemliga hemlighet, måste den vuxna kunna hantera det och erbjuda hjälp, men tyvärr är kunskapen om området ofta alldeles för liten.

Engvall har skrivit en fantastiskt gripande bok som tar upp ett mycket viktigt ämne och får oss att uppmärksamma att det finns. Detta är en mycket bra uppföljare som blir ännu mer konkret än 14 år till salu och som verkligen förklarar problematiken. Ett stort extra plus för faktadelen i slutet av boken.
En mycket bra bok som borde läsas av alla som lever i samhället, för alla berörs på ett eller annat sätt av den problematik som finns i vårt gemensamma samhälle.

3 kommentarer:

 1. Tusen tack för fina ord om mina böcker. Blev jätteglad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt :) Du har skrivit riktigt, riktigt bra böcker!

   Radera
 2. Jag har inte läst den tidigare boken men läste "Skamfläck" för några veckor sedan och visst är det en viktig bok men jag tyckte inte så värst bra om den så av mig fick den en tvåa.

  SvaraRadera