tisdag 4 februari 2014

Bröderna Grimms 2014?

Matt Damon och Heath Ledger som bröderna Grimm
Förra året läste jag bröderna Grimms sagor men jag känner mig inte riktigt klar och tänkte därför att det får fortsätta även det här året! Så även om förra året egentligen var deras år då de hade 200 års jubileum förra året, så kommer jag att fortsätta uppmärksamma dem även det här året.

Det är flera större sagor som jag inte hunnit med ännu, bland annat Snövit, Törnrosa och Askungen. Jag vill hinna med att läsa både själva sagorna men också nyvarianter av dem. Jag kommer precis som förra året också blanda detta med lite filmatiseringar och jämförelser mellan Grimms sagor och nyvarianter av dem.

Överlag brukar ju nyvarianterna vara lite mildare och det är ju ett ganska intressant fenomen! Jag minns att vi läste om detta när jag studerade barn- och ungdomslitteratur och hur man förr ofta hade läskiga inslag i barnberättelser, vilket till stor del plockats bort idag trots att de tidigare berättelserna inte kunde sägas ge barnen några men eller större rädslor. Intressant hur tankesättet kring barnböcker har förändrats bara under de senaste hundra åren! Sedan var ju såklart sagor inte bara för barn tidigare, även om vi nu tycker att sagor hör mer till barnlitteratur.

Hursomhelst så fortsätter jag med att läsa Grimms sagor även 2014!

4 kommentarer:

 1. Åh deras böcker vill jag med läsa. Detta år ska jag nog ta mig ann Shakespeare men bröderna Grimm åker upp min att läsa lista :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir Shakespeare för mig också! Älskar hans texter! :)

   Radera
 2. Visserligen inte en Grimm, men en saga med den där förmildringen du talar om. När jag träffade min man hade han ingen aning om hur mycket Disney gjort om det extremt sorgliga slutet på Den lilla Sjöjungfrun... Det är inte ens samma saga längre... Fast det gäller ju ganska många av Disneyfilmerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Disney har ju en tendens att "disneyfiera" de sagor de använder. Just Den lilla sjöjungfrun är ju fruktansvärt sorglig i originalet så tror inte det hade funkat med Disneys syn på lyckliga slut och pluttigull ;) Fast jag älskar deras version också, de lägger verkligen tyngdpunkt på far-dotter-relationen och den är ju så fin!

   Radera