onsdag 6 november 2013

Katarina Taikons liv blir film!

Bildkälla
Läste i helgen att Katarina Taikons liv ska bli film. Ska bli väldigt intressant att se vad det blir av detta. Katarina Taikon, som skrivit en hel hop viktiga saker, bland annat den självbiografiska serien om Katitzi, förtjänar verkligen att uppmärksammas. Hon var en väldigt viktig politisk person och det är synd att hon verkar bli allt mer bortglömd idag. Hennes kamp för romernas rättigheter får inte glömmas bort - vi får inte glömma Katitzi!

Skulle verkligen vilja se en nyutgivning av böckerna om Katitzi. Själv har jag recenserat dem alla i bloggen. Ni hittar dem här: Katitzi, Katitzi och Swing, Katitzi i ormgropen, Katitzi rymmer, Katitzi, Rosa och Paul, Katitzi i Stockholm, Katitzi och Lump-Nicke, Katitzi i skolan, Katitzi Z-1234, Katitzi barnbruden, Katitzi på flykt, Katitzi i Gamla Stan och Katitzi - Uppbrott.
Jag har också skrivit ett sammanfattande inlägg om serien om Katitzi, vilket kan hittas här.


Bildkälla
Beroende av böcker håller på med en genomläsning av serien och har hittills recenserat Katitzi och Swing och Katitzi i ormgropen. Hon har även recenserat boken Den dagen jag blir fri av Lawen Mohtadi som handlar om Katarina Taikons liv. Recensionen kan ni hitta här. Jag har planerat att hinna läsa den under nästa år.

Såhär beskriver Bokus Den dagen jag blir fri:
"Hösten 1963 utkom Katarina Taikons debutbok Zigenerska. Hon var 31 år, hade nyligen lärt sig läsa och skriva och blev över en natt talesperson för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige. Tillsammans med andra aktivister och kulturpersonligheter kämpade hon för att tömma tältlägren som romer bodde i och för deras rätt till skolgång. Hennes krav på inkludering väckte starka reaktioner, både på grund av ren fientlighet mot romer men även utifrån en idé om att romer varken kunde eller ville leva inom det moderna samhällets ramar. Katarina Taikons livsprojekt blev att utmana den synen. Katarina Taikon (1932-1995) föddes i ett tält utanför Örebro. Hon är mest känd för sin självbiografiska barnboksserie om Katitzi. Den dag jag blir fri är den första biografin om henne."
Andra som också skrivit om Katitzi och Katarina Taikon är: PocketpinglornaLa Bibliofille, Thecuriouscaseofthebooks och Bokmalar.

Har ni inte läst något av Katarina Taikon? Gör det! Det hon skriver är så viktigt och borde läsas av fler!
Bildkälla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar