torsdag 31 januari 2013

Till Gertrud, av Kjell Sundstedt


Till Gertrud är en fantastisk bok i all sin enkelhet. Den är kortfattad och svävar inte ut i några större beskrivningar men tar ändå upp ett viktigt ämne på ett sådant konkret sätt att det blir mycket passande.

Kjell Sundstedt har skrivit boken Till Gertrud, som han tillägnar främst sin mamma Gertrud men också sina andra släktingar som under 1900-talet stämplades som sinnesslöa och intogs på olika former av anstalter. Till stor del fokuserar han på tvångssteriliseringarna som skedde på anstalterna och försöker finna ett svar på frågan varför man ville sterilisera dessa barn och ungdomar och hur man resonerade kring deras intagningar. Hur kunde detta få ske?

Mycket av boken utgår från Gertruds brev till anstalter hennes syskon satt på, där hon försöker få dem att bli utskrivna, efter det att hon själv blivit utsläppt i friheten. Detta gör att boken får en väldigt personlig prägel och blir väldigt intim. Men det är inte bara en personlig bok över sin släkts historia som Kjell Sundstedt lämnat ifrån sig, utan även en viktig bok över den svenska historien, en del av historien som vi helst vill glömma och sällan påtalar.

Till Gertrud - En berättelse om tvångssteriliseringar i Sverige är en bok som handlar om alla de som spärrades in och steriliserades mot sin vilja, för att bana vägen för den nya tidens samhälle - ett samhälle som inte tillät alla människor. En oerhört stark bok som berör ända in i hjärtat och samtidigt skapar många upprörda känslor över hur det kunde få ske och varför ingen stoppade det på så många år.

Gertruds och hennes syskons berättelse har också legat till grunden för den fantastiska filmen Den nya människan från 2007. Både boken och filmen är otroligt läs- och sevärda!

"Många flickor var det. En del åkte härifrån, många stannade kvar. Men ingen som hon. Ingen som Gertrud."




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar