tisdag 19 april 2016

I tiden av Lyra Ekström Lindbäck

Christoffer är modeskribent på en av de största tidskrifterna i Sverige. Han fyller snart trettio och har åstadkommit allt det han drömde om när han var yngre. Men livet känns ändå tomt och när allting runt Christoffer kollapsar börjar han fråga sig vad hans drömmar betyder och hur livet ska levas. Vad är det som betyder något och vad är en bra tillvaro? Blir det inte mer än såhär?
---------------------------------------------------------------------------------------------------

I tidenI tiden ger mig en smula ångest. Det känns som att lägga en våt, kall filt över tillvaron när jag läser om Christoffers syn på världen som tycks filtreras genom en grå skala. Det är nästan lite jobbigt att läsa om Christoffer och ta del av hans tankar då de är så fyllda av känslor av meningslöshet och tomhet. Lyra Ekström Lindbäck har verkligen lyckats fånga och beskriva de här känslorna på ett bra sätt. De slår mot mig redan från första sidan.

Det finns mycket tidsmarkörer och Christoffers funderingar kring samhället, nyheter och aktuella modeskapare gör att boken känns väldigt aktuell. Det finns mycket som gör att vi förstår direkt att det är just i 2010-talet som vi befinner oss. Ibland tenderar sådana här markörer att kännas aningen krampaktiga men Lyra Ekström Lindbäck lyckas bra med detta och tidsmarkörerna kommer här på ett naturligt sätt in i texten.

Författaren får också fram en bra jämförelse då Christoffer besöker sin syster i Norrköping. Han undrar vad livet har att erbjuda och funderar kring om detta är allt, ska det inte bli mer - tydligt är att han inte vill bli som sin syster som "fastnat" i hemstaden Norrköping och blivit en av alla dessa Svenssons. Christoffers inställning till detta vanliga och, förutsätter han, tråkiga liv är en intressant aspekt, särskilt då han tar för givet att systern måste vara olycklig i detta, det är ju så vanligt och slätstruket.

Jag gillar också Christoffers resonerande kring sin sjukskrivning, hur han tänker att han är långt ifrån så sjuk som många andra som går in i väggen men ändå mår han så himla dåligt. En medvetenhet om att man helst ska ha en tydlig diagnos att visa upp för folk för att få rätten att må dåligt och att man annars mest uppfattas vara klagande och missnöjd. Ett intressant resonemang kring de sjukdomar man inte kan se på ytan och hur dessa hanteras av samhället.

I tiden beskriver på ett skickligt sätt samtidens krav på att leverera och ständigt finnas i sociala medier, synas och prestera. Den som har mest likes vinner. För Christoffer börjar detta kännas meningslöst och det är där den stora frågan kommer - blir det inte mer? Är detta allt livet har att erbjuda? Likes på Facebook och att få publicera artiklar i en framgångsrik tidskrift? I tiden sätter fingret på dessa frågor och det är intressant att följa Christoffers tankar kring detta och hur han hanterar dessa funderingar.

Stort tack till Modernista för recensionsexemplaret!

---------------------------------------------------------------------------------------------------
I tiden. Författare: Lyra Ekström Lindbäck. Förlag: Modernista (2016).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som recenserat I tiden är Bloggbohemen, Boktokig


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar