onsdag 22 oktober 2014

Granne med döden, av Alex Marwood

Collette är på flykt men flyttar tillbaka till sina hemtrakter för att vara nära sin sjuka mamma. För att vara så anonym som möjligt hyr hon en lägenhet av en osmaklig hyresvärd och stiftar då bekantskap med de andra hyresgästerna - den femtonåriga Cher som också är på flykt, den trevliga Hossein som väntar på besked om sin asylansökan, den tafatte Thomas som alltid är vänlig, den äldre damen Vesta som tar hand om alla i huset och enstöringen Gerard som älskar klassisk musik. En av dessa bär på en mörk hemlighet som utgör en fara för dem alla.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Granne med döden är en riktig nagelbitare! En psykologisk thriller av riktigt hög klass! Jag gillar att vi får följa flera olika personer, inklusive mördaren, eftersom detta ger oss möjlighet att se historien ur flera vinklar. Det är såklart lätt att fastna för Collette och Cher som det kanske handlar allra mest om men även Vesta letade sig snabbt in i mitt hjärta.

Boken är inte bara en deckargåta utan även ett relationsdrama där vi får följa dessa människors inre strider och hur de knyter an till varandra och skapar band emellan sig. I detta avseende gillar jag kanske allra mest den äldre kvinnan Vesta som håller ett vakande öga över alla samtidigt som hon är lite ensam och de andra kanske inte riktigt förstår hennes våndor inför åldrandet och att inte ha någon i sin egen ålder att prata med.

Men såklart så är det deckargåtan som är i centrum! Precis som i Onda flickor är det mörkt och ruskigt, nästan för hemskt för att vara trovärdigt men ändå sväljer jag allt som Marwood berättar - hon gör det ju med sådan skicklighet. Marwood har ett liknande upplägg här vad gäller att avslöja vad som faktiskt händer och vem som har gjort vad. Hon visar oss lite i taget och bit för bit lägger vi pusslet och löser gåtan.
Jag gillar att vi väldigt tidigt får läsa ur mördarens perspektiv och att vi så pass snart får veta vad hen faktiskt sysslar med. Marwood trycker också på en hel del knappar för att vi ska äcklas och känna vämjelse - och visst fungerar det. Men hon drar det inte för långt - det är fortfarande det psykologiska som har huvudrollen. Och det är väldigt intressant att försöka förstå mördarens psykiska tillstånd. Det är lite som en snårig skog som vi tar oss igenom, men lösningen är värd väntan och några skrapsår vi fick på vägen. Kanske hade Marwood kunnat grotta in sig ännu mer i varför mördaren gör detta mot slutet av boken.

Kort sagt är Granne med döden en väldigt bra bok som absolut håller samma klass som Onda flickor. Efter att ha läst Onda flickor ville jag läsa mer av Alex Marwood - nu kan jag knappt vänta tills hon släpper en ny bok!

Efter att ha läst Granne med döden smyger sig också en obehaglig fråga in i mitt huvud. Vilka bor jag egentligen granne med?

Stort tack till Modernista för recensionsexemplaret! Läs mer om Granne med döden här.Granne med döden Författare: Alex Marwood Förlag: Modernista (2014)
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som recenserat boken är bland annat Litteraturkvalster, Boktok73 och Skuggornas bibliotek.

5 kommentarer:

 1. Jag började läsa denna i dag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tycker du hittills? :) Ska bli roligt att läsa din recension sedan!

   Radera
  2. Jag gillar den och vid ett par tillfällen har jag blivit lätt illamående :)

   Radera
 2. Onda flickor ligger i min attläsahög, sen blir det kanske dags för den här då...

  SvaraRadera