lördag 8 december 2012

Lucka nr 8 - Tigerkvinnan

 
"- Mamma, kan inte vi baka pepparkakor idag? Snälla mamma, det kan vi väl?
Sofia såg vädjande på Cecilia och stack sin hand i hennes där de gick från sexårsverksamheten mot dagis för att hämta Greta. Det var svårt att stå emot. Trots att hon egentligen inte alls kände för att låta köket dränkas i mjöl och kladdiga degbitar, kunde hon inte säga nej. Och det var ändå jul väldigt snart.
- Okej, lilla gumman, sa hon och möttes av flickans jubel. Men jag orkar inte göra någon egen deg. Vi köper färdig.
Sofia småsjöng hela vägen till dagis. Tre gubbar, tre gubbar och Gläns över sjö och strand.
- Jag måste öva till julpjäsen, sa hon och tog ton på nytt. Låter det fint, mamma?
- Ja, det låter fantastiskt, intygade Cecilia och log mot sin äldsta dotter.
Kylan hade slagit till och träden klätts i vit, gnistrande skrud, som gav dem ett sagolikt utseende. Så vacker världen kunde vara trots att årstiden var mörk. Det fanns mycket att vara tacksam för." (Janouch, s. 317)
 
Bakom lucka nummer åtta gömmer sig en av de böcker som jag tycker har julen i bakgrunden, nämligen Tigerkvinnan! Jag gillade den fjärde boken i serien om Cecilia Lund och förutom att det är en bra bok så finns det en bakomliggande myskänsla över julen, vilket såklart är underbart!

Såhär beskriver bokus bokens handling:
"Det är höst på Lindängstorget. Cecilia Lunds familj har återupptagit rutinerna efter den stormiga sommaren.
Cecilia återgår till barnmorskejobbet på förlossningsavdelningen och barnen till sina aktiviteter. Men relationen till John har blivit något ansträngd på grund av barnet de väntar och Cecilia börjar känna sig pressad från alla håll.

Även i systrarna Susannas och Marias liv sker förändringar. Kärlekskriser och arbetslöshet, hur hanterar man livet när saker inte blir som man tänkt sig? Mitt i vardagen dimper ett anonymt paket ner i brevlådan hos Cecilia. Det är en bok med ett obehagligt budskap. Samtidigt får även Cecilias mor Christina ett kryptiskt brev till sin tidningsredaktion. Har dessa två händelser med varandra att göra och vem är det i så fall som hotar mor och dotter?

Cecilia känner sig vartefter mer och mer orolig. Hon blir åter tvungen att ta kontakt med polismannen Per Nilsson. För ju längre tiden går, desto mer uppenbart blir det. Någon håller ögonen på hennes familj. Någon vill henne illa. Eller, gud förbjude hennes barn."

Instruktioner för att anmäla sig till tävlingen om julkalenderns böcker finns att hitta här!

Förra årets julcitat för lucka nr 8 hittas här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar