onsdag 15 maj 2013

Bröderna Grimm - tre sagor

 
Ynglingen som ville lära sig vad det är att rysa
Den här sagan, med en lite väl lång titel, är en av Grimms sagor som inte egentligen säger så mycket. Den har allt det där klassiska som sagor ska ha, den bygger upp historien i tre steg och så vidare men ändå så blir det för mig platt fall i slutet. Jag tycker mest synd om "ynglingen" som har ett gott hjärta och bara försöker sitt bästa men ständigt blir ivägkörd, till och med av sin egen pappa.

Mästerkatten i stövlarna
Det här är nog inte riktigt en av mina favoritsagor. Visst är den rätt underhållande med kattens list och trick men så mycket mer än så är den inte. Kanske skulle jag tycka bättre om den om vi visste att kattens ägare verkligen förtjänade alla framgångar men som det är nu kan ju lika gärna andra karaktärer som blir lurade i sagan vara minst lika goda.

De två syskonen
Den här sagan gillar jag däremot! Den har lite allt möjligt bra som brukar vara med i sagor, en hemsk häxa och styvmor, en elak styvdotter, förvandlingar, kungliga par och magi. Just denna häxa är verkligen synnerligen hemsk för hon skadar barnen av ren elakhet utan att hon själv har något att vinna på det. Givetvis får hon sitt straff i slutet av sagan, men ovanligt nog slutar den inte med att de levde lyckliga i alla sina dagar, utan bara i många år.

2 kommentarer: