fredag 21 mars 2014

Louise - Bokiga bekännelser

Jag har blivit taggad av Veronica att svara på en enkät som handlar om att erkänna bokiga bekännelser. Nu har jag klurat lite och svarar (lite sent - okej mycket sent) på enkäten nu. Jag ska ju även tagga vidare men jag tror nog att det här tåget kommit och gått och att de flesta nog redan svarat på denna enkät. Men om just DU inte har svarat så kan du nu betrakta dig som utmanad!
 
Det fungerar så här: Själva meningen med ”bokiga bekännelser” är att varje person som gör den ska tänka efter vad som har hänt i sitt liv och sedan berättade om de största sakerna som är relaterade till böcker och läsning. Det kan vara allt mellan himmel och jord, man sätter gränserna själv för vad man vill dela med sig av – glöm bara inte att namnge inlägget som ”‘ditt namn’ bokiga bekännelser”. När man väl har ”bekänt” så ska man tagga vidare 5 stycken andra bloggare, och sedan meddela dessa personer att de har blivit utvalda! Svårare än så är det inte.
 
1. Bloggen
Att starta en bokblogg måste nog vara en av de större sakerna relaterade till böcker och läsning som jag gjort. Den har förmodligen gjort mig ännu mer nördig vad gäller böcker och jag tänker nog betydligt mer kring mitt läsande nu. Samtidigt ger det en oändlig ström med tips på andra böcker, vilket både är positivt och negativt - positivt för att det såklart är underbart att bli uppmärksammad på alla dessa böcker, men negativt för att jag samtidigt inser att jag aldrig kommer att hinna läsa dem alla!
 
2. Sagan om Ringen
Jag tror faktiskt att Sagan om Ringen var en stor vändpunkt i mitt läsande. Jag hade aldrig läst en sådan tjock bok tidigare och när jag tog mig an den samlade utgåvan av trilogin tror jag att jag fullt ut insåg att böcker kunde vara hur tjocka som helst utan att det bekom mig. Fick visserligen många kommentarer när jag släpade med mig denna bok som bänkbok till skolan i mellanstadiet, men det var inget jag tänkte på närmare.
 
3. Jonas Gardell
Jonas Gardells böcker har betytt väldigt mycket för mig. Jag har läst, gråtit, skrattat och funderat. Främst väcker hans böcker eftertanke och jag kan bära med mig böckerna länge efteråt och fundera över livet och det som är svårt. Hans böcker har nog också gjort mig mer benägen att läsa tung litteratur som visar en ganska grå verklighet.
 
4. Mammas bokhylla
Min mamma är också en stor bokmal och jag började tidigt sluka böcker. Det mest spännande var såklart att få välja böcker ur mammas bokhylla och där fanns det inga restriktioner alls, vilket jag är min mamma djupt tacksam för. Jag fick läsa allt. Det spelade ingen roll om det var tantsnusk ala Vindsträdgården eller Harlequin-böcker, eller om det var skräckromaner med läskiga omslag. Jag fick läsa vad jag ville. Det fanns inga hinder och jag tror att det varit en viktig grund till böckernas stora roll i mitt liv.
 
5. Biblioteken i mitt liv
En viktig ingrediens i ett liv där kärleken till böcker är framträdande tror jag är tillgången till böcker. Jag har alltid haft tillgång till böcker, alltid haft möjlighet att besöka olika små bibliotek. Det fanns såklart biblioteket i den lilla ort jag växte upp i och den har för alltid en liten plats i mitt hjärta. Det fanns också skolbibliotek och den hylla som fanns i klassrummet under mellanstadiet. Det fanns min mammas bokhyllor. Senare kom gymnasiets skolbibliotek och stadsbiblioteket i den stad jag pluggade i. Och nu finns det ett litet bibliotek på min arbetsplats. Och såklart mitt alldeles egna bibliotek hemma som jag bit för bit fyller med mina favoritböcker.
 

2 kommentarer:

  1. Bibliotek är en stor händelse för mig. Mamma var lärare men skötte även skolbiblioteket. Vilken lycka för mig som älskade böcker! Dels fick jag första tjing på de utrensade böckerna, dels fick jag vara med och bestämma vilka som skulle köpas in, och sen var först med att läsa dem! Vilken lyx!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen lyx! Vilken drömtillvaro :)

      Radera