lördag 27 februari 2016

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein

Sofia besöker av nyfikenhet en föreläsning som hålls av New Age-rörelsen ViaTerras ledare Franz Oswald. Hon fascineras av honom och hans lära som säger sig kunna återställa den själsliga friden och den naturliga balansen. Hon blir erbjuden ett jobb inom rörelsen som vistas på en dimmig ö utanför Bohusläns kust och tackar ja till erbjudandet. Sofia arbetar nära Franz Oswald och känner sig utvald men inser dock snart att engagemanget i rörelsen också kräver stora uppoffringar. Ryktena sprids också i media att ViaTerra är en sekt. Sofia vill lämna rörelsen men inser att det är svårare än hon trott.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Jag fastnade direkt för Sekten på Dimön! Redan i förordet var mitt intresse väckt. Det hela blir ju inte heller mindre intressant då författaren Mariette Lindstein själv varit aktiv inom Scientologikyrkan i tjugofem år och flydde därifrån 2004. Hon arbetar nu med sektfrågor och har nu skrivit den fiktiva Sekten på Dimön som är hennes debutroman och första delen i en planerad trilogi om sekten ViaTerra.

Man kan ana att Mariette Lindstein hämtat mycket inspiration till boken från sina egna upplevelser inom Scientologikyrkan. Det finns en hel del i ViaTerras läror som verkar överensstämma med det man som utomstående hört om Scientologikyrkan. Min uppfattning är att detta sätter en liten extra guldkant på boken och får den att kännas mer äkta.

Sekten på Dimön är en riktigt spännande bok! Den innehåller många intressanta karaktärer och stämningen på den dimmiga ön får det att krypa kalla kårar längs med min rygg. Franz Oswald är också en bra beskriven karaktär. Han har allt det där som man tänker sig att en ledare för en sekt har. När vi först möter honom är han väldigt charmig och man förstår att Sofias intresse för hans läror väcks. Man väntar ju såklart hela tiden på att det ska vända och att man ska få se hans sanna natur och jag tycker att Lindstein verkligen lyckats med att bygga fram det här på ett trovärdigt sätt. Det går inte för fort och inte heller för långsamt innan vi börjar få en annan bild av Oswald.

En riktigt läsvärd bok om man är det minsta intresserad av sekter! Jag för min del tänker definitivt läsa de andra delarna i trilogin när de kommer!

Är ni intresserade av Mariette Lindsteins tid i Scientologikyrkan så medverkar hon i dokumentärserien Den enda sanna vägen som visats på svt och handlar om sekter. Hon medverkar i det andra avsnittet som är tillgängligt att se på svtplay fram till imorgon.


Sekten på Dimön. Författare: Mariette Lindstein. Förlag: Mörkersdottir förlag (2016).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som recenserat Sekten på Dimön är ibokhyllan, Anna Ljungdahls blog, Bokpool och Mias bokhörna.

2 kommentarer:

  1. Den här är jag riktigt nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt spännande, en sådan där bok man lätt har svårt att lägga ned ;)

      Radera