tisdag 11 augusti 2015

Barfotaflickan av Katerina Janouch

Varning för eventuella spoilers!

Cecilia fyller 40 år och hennes liv har tagit en ny början. Hon lever varannanveckasliv sedan skilsmässan med ex-maken John. Hon har börjat ett nytt jobb men arbetar fortfarande som barnmorska. I jobbet möter hon en tiggarkvinna som mystiskt försvinner efter förlossningen. Samtidigt stormar det i Cecilias privata liv då sonen Markus hamnar i trassel och systern Maria möter motgångar.
-------------------------------------------------------------------------------

Det här är den åttonde delen i serien om Cecilia Lund och nu börjar det kännas lite tradigt tycker jag. Kanske har det mer att göra med just denna del i sig och mindre med själva serien i sin helhet att göra.

I det privata så tuffar det ju på i lagom tempo med frågor som känns rimliga. Kanske blir sonen Markus problem här lite väl långt dragna men jag sväljer det. Vad jag däremot inte riktigt orkar med är Cecilias hobby-polisarbete. Överlag i serien så bryter hon sekretessen ständigt och tycks av någon märklig anledning alltid träffa andra yrkesutövare som inte heller vill utföra sitt jobb professionellt utan också bryter sekretessregler och liknande utan rimlig orsak. Men just i Barfotaflickan känner jag nog mest att nej, det är kanske inte så troligt att Cecilia springer på det ena mysteriet efter det andra. Och själva mysteriet i den här delen känns som att vi hört det så många gånger förut, en utsatt grupp som utnyttjas av stora företag. Kände att jag kom på hur allt hängde ihop på tok för tidigt.

Jag gillar emellertid att den utsatta grupp människor som Janouch fokuserar på i den här boken är de människor som kommer till Sverige för att tigga för sin överlevnad. Jag gillar att hon tar upp ämnet tiggare, det är ju väldigt på tapeten just nu i samhällsdebatten och det är ett mycket viktigt ämne att diskutera. Hon gör det också på ett snyggt sätt ur flera synvinklar och får även med barn och tonåringars perspektiv.

Om man bortser från själva deckargåtan så gillar jag fortfarande Cecilias privatliv. Vi får fortfarande läsa ur Johns perspektiv en del vilket är ett plus, jag trodde att det eventuellt skulle försvinna mer i och med skilsmässan. Jag är ju också en person som gillar att läsa om det som är "mellanmjölk". Det behöver inte alltid hända så fruktansvärt mycket. Jag gillar vardagslunken och det är den som är den huvudsakliga anledning till att jag gillar böckerna om Cecilia Lund.

Jag kommer absolut läsa fortsättningen om Janouch planerar fler delar, även om just Barfotaflickan i mitt tycke inte var den starkaste delen i serien.


Barfotaflickan. Författare: Katerina Janouch. Förlag: Piratförlaget (2015)
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Den här serien har jag inte börjat läsa än, men jag har första delen stående beredd i hyllan. Får se om det är något för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lättläst underhållning som jag oftast gillar, men tycker att vissa delar av serien är lite svagare.

      Radera