fredag 23 januari 2015

Köpstopp 2015?


Jag har funderat ganska länge på att ha ett köpstopp. Egentligen har jag väl tänkt att det bara skulle vara någon månad. Ett år känns som en väldigt lång tid. Men nu när vi har så tydliga sparmål och vill köpa hus så blir jag liksom mer taggad att kanske komma till skott.

Jag tänker också mycket på hur mycket vi konsumerar. Hur otroligt mycket grejer vi köper varje år. Och hur mycket av alla dessa saker som vi faktiskt inte använder speciellt mycket. På tröjor som hänger kvar i garderoben. På saker som hamnar i förrådet. Och det gör mig ledsen. Ledsen för att vi sliter så på jordens resurser och sedan inte ens använder alla de där sakerna vi köper.

Det finns en sådan hets att vi ska konsumera. Det är alltid fullt i alla affärer. Oavsett om det är vanlig vardag mitt på dagen eller om det är en lönehelg så finns det alltid människor som är ute och handlar. Ibland tycker jag att det känns som att det är en hobby för många. Alltså själva köpandet. Att handla blir det som är roligt. Det som man ägnar sig åt varje helg.

Jag tycker att det känns skrämmande. Och jag känner mig ganska främmande inför den inställningen men när jag tänker efter så köper ju jag också en massa onödiga saker. Visst försöker jag att bara köpa det som jag verkligen vill ha och behöver men så händer det ju att man slänger med något onödigt. Om jag exempelvis ska köpa ett par byxor och ser en snygg tröja för under hundralappen så är det som om reptilhjärnan slår in och tänker - den var billig och snygg, då måste jag ju passa på! Men egentligen behöver jag ju inte alls passa på. Jag har ju massa snygga tröjor hemma. Och jag använder inte alls alla dem under en kort tid och hinner därför knappt tröttna på dem. Och ändå köper jag en till.

Det där skulle jag vilja ändra på under 2015. Jag vet inte om jag vill kalla det köpstopp egentligen men jag vill handla smartare. Jag har verkligen inte problem med att jag handlar för helt sjuka summor eller något sådant men jag vill konsumera mer klokt. Konsumera på ett sätt som påverkar vår jord lite mindre. Jag vill helt enkelt handla mindre och sluta köpa onödiga saker.

Och även om jag älskar böcker så gäller det faktiskt böcker också. Jag har nära 100st olästa böcker i min bokhylla. Jag har köpt dem alla av en anledning - att jag trodde att jag skulle gilla dem. Och ändå har jag inte läst dem. Behöver jag då verkligen ännu fler böcker? Behöver verkligen jag som enskild människa pressa jordens resurser ännu mer för att jag ska få en överfylld bokhylla när jag inte ens läst alla böcker som står där?

Därför ska jag försöka att även vad det gäller böcker handla mer smart. Köpa mindre och fokusera på de böcker jag redan har. Och om det är en bok jag faktiskt inte kommer att läsa igen så behöver jag ju inte ha kvar den och kan därmed ge bort den till en vän eller bekant eller till exempelvis Myrorna.

Jag har länge känt att det är mysigt att ha massa böcker. Och visst det är mysigt. Men det tar en himla massa plats och eftersom jag inte köper alla böcker begagnat så är det ju något som dessutom tär på våra gemensamma resurser. Jag säger inte att det är fel att köpa böcker och självklart kommer jag att fortsätta göra det men jag ska köpa böcker som jag verkligen vill ha och är intresserad av och sluta köpa böcker för att "det här kanske kan vara intressant". Jag ska försöka tänka likadant med allt annat jag köper. Jag ska försöka sluta köpa kläder som "väl är fina" - är de inte fina så har jag ju faktiskt redan andra. Jag kanske inte behöver fler ljuslyktor när jag redan har ett tiotal?

Så nu välkomnar jag ett klokare år vad gäller min konsumtion. Ett år då jag på allvar ska börja ta tag i vad jag köper och inte bara tänka på det. Jag ska försöka slita lite mindre på jordens resurser och samtidigt öva mig i den ädla konsten att vara nöjd med vad jag har.6 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg! Jag lade ganska nyligen en bokbeställning men tror jag ska försöka haka på dig i det här framöver, du har ju så rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så svårt det är! :) Jag ska ha ett undantag för bokrean men försöka att bara köpa sådant som jag verkligen vill läsa och inte låta något slinka med bara för att det är billigt.

   Radera
 2. Mycket bra inlägg, jag håller med helt och hållet! Det är läskigt ibland hur lätt det blir för oss att tro att vi förtjänar att konsumera över våra och jordens tillgångar. Att vi behöver samlingar av oöppnade förpackningar och olästa böcker. Jag känner samma sak, verkligen studera mina konsumptionsmönster och ifrågasätta dem. Inga fler spontanköp (ett bra sak att minska på såna är att läsa på om vad företag och affärer gör just för att du ska köpa varan). Hoppas du fortsätter skriva om hur det går med din nya hållbara konsumption :)
  /Emilie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där sa du något bra! Vi tror att vi förtjänar att konsumera. Och man tänker ofta att man ska unna sig att handla när man gjort något bra. Och sedan är det ju just det att vi inte alltid använder det heller. Det är en av de saker som stör mig mest. Vi konsumerar hiskeliga mängder grejer som vi använder en gång eller ibland inte alls!

   Radera
 3. Bra inlägg! Jag är själv väldigt kritisk till konsumtion. Det är för obegripligt att vi har ett samhälle där vi förväntas konsumera och konsumera och konsumera när vi faktiskt bor på en planet med ändliga resurser. Jag försöker hålla nere min konsumtion, men tycker det är svårt, faktiskt. Det är svårt att inte påverkas av konsumtionshetsen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, samhället är ju uppbyggt på att vi konsumerar. Sedan kan jag tycka att det finns skillnader i konsumtionen, för vi konsumerar ju också tjänster men det blir en annan sak. Håller med dig, konsumtionshetsen finns ju överallt så det är svårt att stå emot.

   Radera