tisdag 8 juli 2014

Författare i fokus: Sommardöden av Mons Kallentoft

Det är den varmaste sommaren någonsin och en våldtagen fjortonårig flicka hittas irrande runt i en av Linköpings parker. Flickan minns själv ingenting och polisen har få ledtrådar att följa. När ytterligare en flicka anmäls försvunnen inser Linköpingspolisen att de måste jobba snabbt.
---------------------------------------------------------------------------------------

Sommardöden håller samma klass som Midvinterblod. Jag tycker även i denna bok om Kallentofts stil och stör mig faktiskt inte så mycket på de talande andarna ännu. Partierna där de döda talar är till och med bättre här än i den tidigare boken. Här ser jag syftet på ett annat sätt än i Midvinterblod. Andarnas tankar för handlingen framåt och visar oss en lösning på gåtan, om än i ganska beslöjade uttryck.


Malin Fors har ännu inte blivit någon favorit. Men här får hennes familjesituation lite mer fokus och det gillar jag. Hon blir lite mer än den alkoholiserade polisen utan fritid. Men hennes karaktär känns fortfarande bara tragisk och det känns som att vi aldrig får lära känna henne riktigt utan att hon mest blir ganska platt.

Förra gången var det den kallaste vintern i mannaminne och nu är det den varmaste sommaren någonsin. Ska nästa bok berätta om den ruskigaste hösten sedan tidernas begynnelse? Det här med vädret upprepas också en del, vi får höra en hel del om hur varmt det är och i den tidigare boken beskrivs väl kylan på var femte sida. Den varmaste sommaren kanske hade kunnat vänta till bok fyra eller fem, det känns lite upprepande att vädret ska vara så extremt två böcker i rad.

Själva gåtan i sig i denna bok är bra men slutet blir lite för överdrivet för min smak. Jag gillar också när det blir lite mer pusseldeckare och man själv kan klura ut lösning tidigt om man är uppmärksam. Här känns det emellertid som att utredningen tar lite konstiga vägar och landar på en plats som känns lite tillkämpad. Men det är ändå spännande att följa utredningen och det är lätt att engagera sig i fallet.

Den andra boken i Kallentofts serie om Malin Fors är en bra uppföljare till Midvinterblod och vittnar om att resten av serien förmodligen kommer att fortsätta i samma stil.

Nästa bok på tur är Höstoffer.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade de första böckerna bäst, sen har det trappats av lite, men jag gillar det ändå så pass att jag fortfarande läser de nya som kommer ut...

    SvaraRadera
  2. Har bara läst första boken, men harr resten av serien som jag absolut kommer att läsa framöver.

    SvaraRadera