lördag 6 juni 2015

Modernista - hösten 2015


Häromveckan fick jag Modernistas katalog för deras höstutgivning 2015. Det är alltid lika roligt att få dessa hem i brevlådan. Det är mysigt att ta en liten fikastund och se vad som kommer släppas i höst och fundera på vad man vill läsa. Stort tack till Modernista som skickar ut dessa! Tycker att de överhuvudtaget är ett trevligt bokförlag att ha att göra med.

Jag hittade mycket intressant och hittade nog mer än vad jag kommer att hinna med. Här är några av de böcker jag tyckte verkade intressanta (några i nyutgåva):


Lollo av Linna Johansson
"Lollo och Lidija vet inte vad de vill med sina liv. De vet bara vad de inte vill: vuxenlivets konventioner och bojor, familj, jobb och leda. Efter gymnasiet väljer de i stället att bara driva runt. Men nu börjar tiden rinna ut, pengarna är slut och rastlösheten plågar dem. Då sker ett oväntat möte. En karismatisk ledare välkomnar dem in i sin krets, där festerna avlöser varandra och pengar inte är något problem.
Men vad som ser ut som en dröm - som en plötslig och oväntad räddning - visar sig snart vara någonting helt annat." (Läs mer här)


Dimensioner av Sofie Berthet
"Sjuttonåriga Nova lever ett helt vanligt liv i en liten ort på den skånska sydkusten. Tills hon träffar Alex - då förändras allt. Han är inte som någon annan, och Nova faller handlöst.
Men så kommer chocken: Nova får veta att Alex är från framtiden, och att resor mellan dimensionerna - tidsresor - är möjliga. Nova får dessutom reda på att hon är den första människan i historien med förmågan att förflytta sig i tiden. Det öppnar magiska dörrar: Hon får uppleva saker som ingen annan upplevt, saker hon aldrig kunnat drömma om.
Men Novas förmåga utgör också ett förödande hot mot det strikt uppdelade framtidssamhället. Något som gör henne till måltavla för mäktiga krafter..." (Läs mer här)

Bränd himmel av Gilly Macmillan
"Rachel Jenner fotograf och ensamstående mamma låter sin åttaårige son Ben springa före till en repgunga när de är ute i skogen en söndag eftermiddag. Ben är utom synhåll bara en kort, kort stund. Sen är han borta och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm. Allt blir svart.
Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra eftermiddagen? Och finns det fortfarande en chans att hitta Ben vid liv?" (Läs mer här)Främlingar på ett tåg av Patricia Highsmith
"Främlingar på ett tåg [1950] är en av den amerikanska litteraturens mest klassiska debutromaner. Guy Haines är på väg med tåg för att skilja sig från sin otrogna fru. Där möter han Bruno Anthony - som föreslår att de »utbyter mord« med varandra. Den spiral som därmed igångsätts hör till de rysligare i 1900-talslitteraturen, vilket inte minst Alfred Hitchcock insåg och använde boken för en av hans mest klassiska filmer." (Läs mer här)


De stora dammarna av Elechi Amadi
"De stora dammarna är en roman om kriget och dess effekter. Två byar, Chiolu och Aliakoro, vars krigare förut stridit sida vid sida, befinner sig i fejd med varandra över rättigheterna till fisket i dammen Wagaba. Konflikten eskalerar genom en rad dramatiska händelser, gestaltade av en författare lika hemvan i romantraditionen som i dramatiken.
En västafrikansk klassiker i översättning av Torsten Hansson och med ett nyskrivet förord av litteraturvetaren Raoul J. Granqvist." (Läs mer här)


Riken av guld av Margaret Drabbles
"Frances Wingate är en av världens mest lysande arkeologer. Tack vare henne hittades ruinerna efter ett antikt handelscentrum i Saharaöknen. Men det finns ett förflutet hon inte lyckas bringa till liv. Sitt eget. Hon ångrar inte att hon övergav sitt äktenskap, men hon ångrar att hon gjorde slut med Karel Schmidt, historiker vid ett litet engelskt universitet, som hon inser är hennes livs kärlek. Hon kontaktar honom men får inget svar. När Karel väl försöker nå Frances måste han resa till Afrika för att hitta henne." (Läs mer här)

6 kommentarer:

 1. Skrev tidigare ett inlägg om mina favoriter från katalogen: http://snowglitter.blogg.se/2015/may/favoriter-fran-modernistas-hostkatalog.html

  Modernista är ett toppen förlag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de! De har många bra böcker! :)

   Radera
 2. Främlingar på ett tåg låter ju riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör den! Har tänkt läsa den innan men det har inte blivit av!

   Radera
 3. Älskar verkligen så mycket böcker som Modernistas ger ut :)

  SvaraRadera