måndag 21 oktober 2013

Scarlet, av Marissa Meyer

Scarlet letar efter sin försvunna mormor, men ju mer hon nystar i sin mormors försvinnande desto mer hemligheter upptäcker hon. Scarlet möter också Wolf som hjälper henne i hennes sökande, eller har han egna syften? Vi träffar också Cinder som försöker fly från sin fängelsecell.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Scarlet är andra boken i serien Månkrönikan, vars första bok är Cinder. Jag tror att jag kanske borde ha läst Cinder först. Jag har nämligen inte alls läst den och jag tror att det var lite dumt av mig. Jag tyckte inte att Scarlet var så pass fristående att jag hängde med tillräckligt i historien. Visst får vi en liten resumé men det kan vara svårt att sätta sig in i en helt ny värld utan hela historien.

Med det sagt så gillar jag Scarlets hänvisningar till Rödluvan. Det är både en mormor som Scarlet söker och en varg (Wolf) som följer henne på hennes väg med tvivelaktiga avsikter. Sedan är det ganska långt från sagans värld, det här är en tuff tjej som i stor utsträckning klarar sig själv och det är inte den lilla flickan Rödluvan som bröderna Grimm skapade.

Jag hade dock lite svårt att verkligen fastna för boken, mycket på grund av att jag kände att jag missat massa saker från första boken. Jag blev emellertid intresserad av att läsa Cinder som (vilket namnet antyder) istället lär fokusera på Askungen.
Scarlet är dock en bra bok och jag gillar verkligen hur sagan utvecklats till något helt nytt.

Stort tack till Mix Förlag för recensionsexet!

2 kommentarer:

  1. Jag vill bara säga att det var inte bröderna Grimm som SKAPADE Rödluvan m.m. De är folksagor. De var bara först med att skriva ned dem. Så nu vet du det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket men det visste jag redan. Rödluvan och andra folksagor brukar dock tillskrivas just bröderna Grimm även om de flesta vet att det inte var de som kom på dem, eller "skapade" som jag råkade uttrycka mig. Hade för all del även kunnat skriva "nedtecknade" eller "skrev ned", men nu råkade det bli "skapade".

      Radera